Dış cephe boya uygulamalarında en önemli nokta yüzeydeki bozuklukların ve kirlerin giderilmesidir. En çok rastlanan problem duvarlardaki çatlaklardır. Bütün drenaj boruları pas ve sızıntı kontrolünden geçirilmelidir. Herhangi bir bozukluğa rastlanırsa onarılmalıdır. Çatılara daha fazla özen gösterilmelidir. Köşelerde ve su borularında oluşabilecek çatlaklar kontrol edilmelidir.
İlk kez uygulanacağı yüzeylerde kirli veya gevşek dokular, eski boyalı yüzeylerde de kabaran ve tozuyan kısımlar temizlenir. Kireç’in fazla olan ham sıvalı yüzeylerin, astar ve boya tatbikatı yapılmadan önce 1 kısım sirke ile 1 kısım su karıştırılarak yüzeyin yıkanması tavsiye edilir.
Eğer yüzeyde mantar ya da küf oluşumu varsa, fırçalanarak iyice temizlenmelidir. Daha önceki kaplamasından dolayı parlak olan yüzeyler zımparalanarak daha mat hale getirilmelidir. Bu, yüzeyle boya arasında daha iyi yapışma sağlayacaktır. Beton yüzeyler düzeltilip yıkanarak temizlenmeli ve kurumaya bırakılmalıdır. Boyamadan önce yüzeyde tebeşirlenme olmadığından emin olunmalıdır. Yağmur altında boya uygulanmamalıdır. Eğer böyle bir durumla karşılaşılırsa, yüzeyin güneşte 2-3 gün kuruması beklenip boyaya ondan sonra başlanmalıdır. Yeni sıva uygulanmış yüzeyler boyanmadan önce prizinin alması beklenmelidir.
Dış cephe boya sının kalıcı olabilmesi, yüzeye ne kadar iyi tutunduğuna bağlıdır. Bunun yanında boyanın yapıldığı hava koşulları ve duvarlardaki nem de önemli etkenlerdir. Bu gibi detayları önceden tanıyıp ona göre hareket etmeniz ve bazı tamiratlar yapmanız gerekebilir. Hazırlık uzun sürsede harcadığınız emek ve zaman size pürüzsüz ve kalıcı bir dış cephe boya uygulaması olarak geri dönecektir.
Dış boya yapacağınız zamanı iyi planlayıp, yağmurlu, kapalı, aşırı sıcak veya soğuk havalara ve rüzgârlı günlere denk gelmemesine dikkat etmelisiniz.
5 ºC’de asla boya yaptırmamaya özen göstermelisiniz. 5 ºC havadaki su buharı, su zerresine dönüşeceğinden yüzeyin ıslak olmasına neden olacaktır.
Temiz bir yüzey, dış yüzey boyası için çok önemlidir. Boyaya başlamadan önce tüm boyanacak alanların gerekiyorsa önce zımparalanması ardından basınçlı su püskürterek iyice yıkanması gerekir. Yüzeyin kuruması için en az 48 saat beklemek gerektiğini unutmayın ve tamamen kuruduğundan emin olmadan boyaya başlamayın!
Dış cephe boyasında problemlerin çoğu nemden kaynaklanır. Fazla nem, boyanın duvara yapışmasını engeller ve kabarma, dökülme ve küf oluşmasına neden olur.
Nemsiz Yüzeyin Önemi : Bazı durumlarda nem, yapısal bir problemden kaynaklanıyor olabilir. Sızıntı yapan su boruları, veya topraktan gelen nemin duvarlara ulaşması gibi problemlerin de boyaya başlamadan önce mutlaka giderilmesi gerekmektedir. Aksi halde boyanın uygulandıktan bir süre sonra kabarmaya başladığını görebilirsiniz. Bu problemler hoş görünmediği gibi yapı için de zararlıdır.
Eski boyalı, kabaran ve dökülen yüzeylerin tamiratları yapılmalıdır. Yüzeyin zımparalanması ve pürüzsüz olması sağlanmalıdır. Temizliğin yanında, zımparalama, boyaya yapışması için daha uygun bir yüzey hazırlayacaktır.
İyi bir hazırlık döneminden sonra uygulanan boyanın gerçekten daha uzun ömürlü olacağını göreceksiniz. Unutmayın, boyada başarının anahtarı, iyi hazırlıktır.
Boyama : Dış cephe astarı uygulaması yapıldıktan sonra iki kat boya uygulaması yapılması önerilmektedir. Kat uygulamaları arasında 4 saatlik bir ara vermek gereklidir.